Генеральний план міста Чернівці вже доступний (?)

«Лед тронулся господа присяжные заседатели» О.Бендер

Вже довгий час я та ще кілька етнузіастів намагались добитись від чиновників Чернівецької міської ради надання нам генерального плану міста. Історія тривала понад 3 роки і тільки сьогодні мені надійшла мовчазна відповідь від виконавців із прикріпленим файлом генерального плану міста. 

Історія проблеми

На початку 2011 року було прийнято вже незамінний інструмент всіх громадських активістів - Закон України «Про доступ до публічної інформації». З того часу увагу активної громадськості почала привертати інформація, яка раніше була закрита, а в силу прийняття цього Закону вона набувала статусу «публічна інформація».

До розряду «публічної інформації» відносяться і генеральні плани міст. Досить багато міст по всій країні погоджувались надавати доступ до своїх генеральних планів. Однак Чернівецька міська рада не стала надавати вільний доступ до такого цінного об’єкту, а відзначила документ грифом «для службового користування». Цей гриф значно обмежує доступ до багатьох важливих документів міста. Крім того міська рада себе не визнавала власником генплану, а передавала всі права на володіння державному проектному інституту «Містопроект».

Містопроект

Тож з огляду на закритість навіть місцевої влади невелика група людей розпочала кампанію по відкриттю генеральних планів міст. 

Ера відкритості наступила

Після неймовірно драматичних та важких для всього українського суспільства подій на Майдані в політичній системі таки відкрилось «вікно можливостей». 

Наступив час коли ті, хто приймають рішення заради зменшення непередбачуваних наслідків кризи задтні домовитись про будь-що. Тож в цей момент громадські активісти спромоглись створити коаліції зацікавлених сторін результатом яких є спільнота «Реанімаційний пакет реформ».

Скоординовані дії громадськості та піддатливих політиків дали змогу прийняти Закон «про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України „Про інформацію“ (у новій редакції) та Закону України „Про доступ до публічної інформації“, який 17 квітня вступив дію. Відповідно до нього більшість практик накладання грифів «для службового користування» були виправлені та чітко визначені.

CSactivists

Чернівецька влада стає відкритішою але не ефективнішою

Після прийняття вищезгаданого Закону, який виправив більшість недоліків попереднього, виконавча влада змушена діяти відповідно до нього. 

Так, на офіційній сторінці Чернівецької міської ради з’явилось два нових посилання:Генеральний план міста та Схема зонування міста.

Що це все означає для громадян? Все дуже просто, відтепер кожен може знати, які саме плани забудови міста на наступні 5-10 років. А крім забудов є можливість дізнатись в якій саме зоні перебуває власний будинок (тобто в якій зоні можна будувати житло — комерційній, виробничій, житловій, тощо). А для інвесторів генеральний план надає можливість визначити і краще підібрати місце для будівництва.

Для прикладу вже наочно можна порівняти, що було заплановано, а що є насправді. Зокрема в генеральному плані відмічено, що через р. Прут повинно бути побудовано ще два мости, а на лівому березі споруджений розважальний парк так кілька комплексів. В дійсності ж, як казав Л.М.Кравчук, — «маємо те, що маємо».

genplan11

genplan12

Також на генплані передбачені майбутні вулиці або продовження існуючих. Наприклад продовження проспекту Незалежності аж до вул. Гагаріна, а також з’єднання вул. Південно-кільцевої із вул. Руською між якими, до речі, передбачений тунель під злітною полосою Чернівецького аропорту, значно б розвантажило центр міста.

genplan21

genplan22

Не дивлячись на те, що графічна частина генерального плану вже відкрита, на мій запит так і не надали пояснювальну записку до нього але це вже буде тема для наступного тексту.

Очевидно, що це тільки початок великих змін. Від нас залежить не тільки бути споживачем суспільних благ, а і спостерігачем того як саме ці блага розподіляються. Це є надзвичайно важливим оскільки блага та цінності суспільства завжди вичерпні та обмежені.

3 коментарі

Святослав Вишинський
До слова, було би цікаво розробити велику інтерактивну флеш-карту міста з можливістю наносити різного роду позначки і слої, показувати розширену інформацію по кліках на відповідні точки. Універсальну поліфункціональну мапу Чернівців.
Leonid Prokopchuk
Флеш не актуальний. Є http://www.openstreetmap.org
На її базі можна робити що завгодно. Генплан, скоріш за все, показувати будем саме поверх неї
Ігор Гамаль
Генплан Чернівців накладений на Google Maps: mapsengine.google.com/00808300232182768930-16071188762309719429-4/mapview/?authuser=0
Останній раз відредаговано
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте