Люстрація починається з...

Драматичні події кінця 2013 — початку 2014 року, які отримали назву «Революція гідності», створили в українському суспільстві умови для зародження дійсно нової якості політики.

Довкола останніх подій щодо призначень на посади «нових» людей піднято вже достатній галас. Ще більший галас піднімається коли починають говорити про люстрацію. Зокрема, постійно лунають претензії, що «не тих призначили», «це одні і ті ж самі люди», «вони без досвіду», «громадськість не сприймає», «потрібно очистити владу», «необхідно звільнити усіх старих і призначити нових», тощо.

Однак, чим більше піднімається галасу щодо персоналій, то більшим стає моє бажання говорити про системні та якісні зміни. А умови для таких змін стали досить піддатливими.

Що вкладається у зміст поняття «системні зміни»? По-перше, це відкриття всіх механізмів існування політичної системи (частково це вже зроблено прийняттям Закону України «Про здійснення державних закупівель»); по-друге, запровадження цінностей та принципів управління, які у світі дістали назву «хороше урядування» (good governance); по-третє, створення соціальних ліфтів, які даватимуть можливість оновлювати систему молодими кадрами, а їм самовдосконалюватись реформуючи систему.

Не претендую жодним чином очолювати люстраційний комітет чи робити різноманітні оцінки. Для цього існують більш досвідчені особистості та Люстраційний комітет. Однак, задам питання для початку дискусії: з чого повинна починатись люстрація?

4 коментарі

Святослав Вишинський
Резонніше спочатку задатись питанням: що таке «люстрація»? Який зміст слід вкладати в нього в даному конкретному випадку? Очевидно, необхідний закон, у якому це буде прописано, розтлумачено, і на основі якого далі прийматимуться кадрові рішення в державі.
Віталій Шарлай
Погоджуюсь, що резонно задатись питанням: що таке «люстрація»? У дописі я частково випустив його визанчення. У моєму розумінні під «люстрацією» варто розуміти не чистку людей та заміну одних іншими, а системні зміни. Люди, які вже будуть існувати в системі де є нові цінності та правила гри будуть змушені грати за ними, а тих хто їх порушуватим чи нав’язуватиме свої (персональні, корупційні) правила система повинна піддавати вже персональним публічним санкціям (що не завжди означає кримінальну відповідальність, а адміністративну та політичну).
Ігор Гамаль
Перш за все повинні бути покарані люди які причетні до вбивств/побиття людей під час Євромайдану. І це повинно було відбутись ще 3 тижні тому.
Віталій Шарлай
Абсолютно погоджуюсь. Покарані повинні бути як замовники, так і виконавці.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте